Wat kun je doen aan vaginisme?

Wanneer het niet mogelijk is om een tampon, vinger of penis in uw vagina in te brengen kan het mogelijk zijn dat u last heeft van vaginisme. Wanneer de spieren in uw vagina zich dusdanig aanspannen kan het aanvoelen alsof de vagina letterlijk ‘op slot’ zit.

Wat is vaginisme?

Bij vaginisme spannen de spieren rondom uw vagina zich aan waardoor het inbrengen van een penis, vinger of tampon onmogelijk en/of pijnlijk is. Uit onderzoek is gebleken dat 6% van de vrouwen ooit in haar leven vaginisme heeft meegemaakt. We onderscheiden primair en secundair vaginisme. Bij primair vaginisme heeft u al van jongs af aan last van uw sterke bekkenbodemspieren. Zo kan het goed mogelijk zijn dat u nog nooit een tampon in heeft kunnen brengen. Bij secundair vaginisme ontstaat deze lichamelijke reactie pas later, gedurende een bepaalde periode of bij een bepaalde partner. Het is ook mogelijk vaginistisch te reageren bij een lichamelijk onderzoek en niet tijdens de gemeenschap.

Oorzaken van vaginisme

Vaginisme kan psychologische en/of lichamelijke oorzaken hebben. Zo kan angst een grote rol spelen. Wanneer u zich angstig voelt kunnen de spieren in uw vagina zich aanspannen. Deze angsten kunnen verschillende redenen hebben denk bijvoorbeeld aan angst voor de gemeenschap zelf door opvattingen die u in uw opvoeding heeft meegekregen of angst voor een (herhaaldelijke) pijnlijke ervaring. Zo zijn er nog veel meer redenen waardoor angsten voor de gemeenschap kunnen ontstaan. Door de angst voor mogelijke pijn kunt u ook in een vicieuze cirkel terecht komen. Doordat uw angst voor de pijn groeit kunnen de spieren zich nog sterker gaan aanspannen waardoor de pijn en zo ook de angst elkaar versterken. Verder kunnen ook problemen in de relatie en seksuele trauma’s vaginistische reacties opwekken.

Lichamelijk oorzaken kunnen ontstekingen, bijwerkingen van medicaties of lichamelijke afwijkingen zijn. Zo kan o.a. een ontsteking zorgen voor pijn bij de gemeenschap, deze pijn kan leiden tot vaginisme. Over het algemeen is vaginisme goed te behandelen.

Hulp bij vaginisme

Wanneer u last hebt van vaginisme en eindelijk weer wilt kunnen genieten van seks zijn er verschillende behandelmogelijkheden bij vaginisme. Het psychische gedeelte kan goed worden behandelt door de hulp van een psycholoog-seksuoloog. Ook bekkenbodemfysiotherapie kan uitkomst bieden zodat u meer controle krijgt over de spieren rondom uw vagina.

Tenslotte kunt u uw lichaam en uw psyche de juiste kant opsturen door de spieren iets te verzwakken. Door het injecteren van botulinetoxine in de kringspier wordt de heftig samentrekkende werking van de vaginale kringspier (tijdelijk) opgeheven en wordt de vicieuze cirkel van pijn (psyche) en het samentrekken van de kringspier onderbroken.

Het injecteren van botulinetoxine wordt onder narcose uitgevoerd.

Deze behandeling wordt uitgevoerd door dokter Linda Visser.

Bel ons voor meer informatie op 077 320 8300.
Neem contact met ons op via de contactpagina.

Vaginisme
Zoeken op deze site
Search
Nieuwsberichten