Bruine vlekken in het gezicht wordt ook wel hyperpigmentatie genoemd. Deze bruine vlekken worden in tegenstelling tot sproeten in de winter niet lichter. Pigmentvlekken zullen bovendien meer zichtbaar worden wanneer de leeftijd stijgt. In dit blog vertellen we je alles over deze vlekken en hoe wij deze kunnen behandelen.
Het ontstaan van pigmentvlekken
Pigment is een kleur, die door de pigmentcellen in de opperhuid wordt aangemaakt. De leeftijd, de grootte en het aantal van het pigment in deze cellen bepalen je huidskleur.
Pigmentvlekken zijn ophopingen van melanine in de huid. Melanine is het rood/bruine pigment in onze huid. Deze zorgen voor een ongelijkmatige teint. Er zijn verschillende oorzaken voor deze extra productie. Denk bijvoorbeeld aan:
- Hormonen
- PIH (Post-Inflammatoire Hyperpigmentatie)
- Zon
- Ouderdom
Er zijn verschillende redenen waardoor de hormoonhuishouding in ons lichaam verandert. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van de anticonceptie, medicijnen, make-up en natuurlijk zwangerschappen. Ongeveer 75% van de vrouwen krijgt tijdens een zwangerschap te maken met het zogenaamde zwangerschapsmasker. Dit zijn bruine vlekken in het gezicht die bij de meeste weer verdwijnen zodra de zwangerschap is afgerond. Deze vlekken kunnen dus ook ontstaan bij het gebruik van bepaalde medicijnen en de pil. Wanneer hiermee wordt gestopt is de kans groot dat ook de vlekken zullen verminderen of verdwijnen.
Een andere oorzaak van hyperpigmentatie zijn ontstekingen. Denk aan puistjes, wondjes, ontharingen en dergelijke. Door de beschadiging van de huid kan een Post-Inflammatoire Hyperpigmentatie (PIH) optreden die de huid donkerder maakt.
We weten allemaal dat ook door de zon huidschade kan optreden. Om zich te kunnen beschermen zal de huid meer melanine aanmaken. Bij schade heeft de huid te veel melanine aangemaakt waardoor de bruine vlekken ontstaan.
Ten slotte komen ook ouderdomsvlekken (lentigo solaris) regelmatig voor. Dit zijn vlekken die vanaf middelbare leeftijd kunnen ontstaan en steeds donkerder worden.
Wil je pigmentvlekken voorkomen? Gebruik dan een goede zonbescherming en zorg ervoor dat je voldoende vitamine C binnen krijgt.
Pigmentvlekken verwijderen
Er zijn verschillende crèmes en serums die claimen de vlekken te kunnen verminderen. Dit is echter geen garantie. Voor het verminderen en of verwijderen van pigmentvlekken adviseren wij een behandeling met behulp van onze Erbium laser (momenteel buiten gebruik). Deze laserbehandeling is erg effectief bij de verwijdering van pigmentvlekken in het gezicht en de hals. De laser verdampt de bovenste laag van de huid waardoor er een nieuwe huid ontstaat, die een verjongde en verzorgde uitstraling geeft.
De voordelen van een Erbium laserbehandeling zijn:
- nauwelijks pijn
- weinig risico op wit/bruinverkleuring
- een blijvend effect van 5 tot 10 jaar
Herstel van een laserbehandeling
Direct na de behandeling zal het gezicht brandend aanvoelen zoals bij een zonnebrand. Je gezicht wordt met speciale producten verzorgd die het herstel zullen bevorderen. Een week later kunnen er nog enkele korstjes zijn waaronder de nieuwe huid zit. Deze tere huid kan met behulp van een gekleurde dagcrème worden gecamoufleerd. Houd het gezicht zeker drie maanden uit direct zonlicht en gebruik een zonnebrandcrème met een hoge factor.
Wij adviseren je graag over pigmentvlekken en jouw specifieke situatie om je zo optimaal mogelijk voor te lichten. Wij zijn er voor je in elke stap van het proces, van advies tot nazorg. Neem contact met ons op voor meer informatie.