Littekencrème gebruiken?

De meeste mensen hebben wel één of meerdere littekens. Met behulp van de juiste littekencrème kun je ervoor zorgen dat je wonden optimaal genezen en de kans op mooie littekens aanzienlijk wordt vergroot. Hier lees je alles over littekens en het herstel.

Wat zijn littekens

Littekens ontstaan na een beschadiging van de huid. De huid kan beschadigd raken na een ongeval, (zuur)brand of operatie. Littekens zijn er in vele vormen en afmetingen, afhankelijk van het letsel. Na een beschadiging wil de huid zich zo snel mogelijk herstellen.

Bij oppervlakkige wonden aan de opperhuid zal dit snel en gemakkelijk gaan zonder dat er littekens ontstaan. Bij meer ingrijpende wonden (in de lederhuid) kan de huid zich niet volledig herstellen, er ontstaat littekenweefsel. Tijdens een operatie zal er dan ook altijd littekenweefsel ontstaan.

Er zijn verschillende soorten littekens. Zo onderscheiden we onder andere:

 • Goed genezen littekens
 • Keloïd littekens
 • Hypertrofische littekens
 • Atrofische littekens


Goed genezen littekens

Een litteken dat goed geneest is aanvankelijk ietwat roder dan de eigen huid en voelt iets verdikt. Na verloop van tijd wordt het litteken steeds zachter en kleurt meer wit. Om de genezing van wond en de kans op een mooi litteken te verhogen is het raadzaam om het litteken in te smeren met een vochtinbrengende crème. Denk bijvoorbeeld aan de Alhydran littekencrème. Deze crème hydrateert de huid en beschermt hem tegen uitdroging. Alhydran draagt bij aan het voorkomen van littekens en behandeld reeds aanwezige littekens. De werking van de Alhydran littekencrème is wetenschappelijk bewezen.

Keloïd littekens

Keloïd littekens zijn grotere littekens die buiten de grenzen van de verwonding heen groeien. Ze zijn dik en rood of donker van kleur. Dit soort littekens kunnen na een wond ontstaan maar ook spontaan zonder dat er een verwonding is geweest.

Hypertrofische littekens

Bij een hypertrofisch litteken is het genezingsproces te actief waardoor het litteken meer jeukt en verdikt is. Het litteken is meer rood en kan pijnlijk aanvoelen. Dit soort littekens ontstaan vaker bij jonge mensen en brandwonden. Ze kunnen echter bij elke verwonding ontstaan. Dit litteken blijft binnen de grenzen van de verwonding en kan spontaan genezen.

Atrofische littekens

Atrofische littekens zijn veelal kleine littekens die ontstaan zijn na bijvoorbeeld een infectie. Denk bijvoorbeeld aan de waterpokken. Maar ook door puistjes kunnen atrofische littekens ontstaan. Dit is echter niet altijd het geval. Bij dit type litteken ontstaan er vaak een soort putjes in de huid.

Mogelijke klachten van een litteken

Vele mensen hebben wel een of meerdere littekens. Wanneer je eens een wond en daarna een litteken hebt voelen ontstaan weet je dat deze verschillende soorten klachten met zich mee kunnen brengen. Denk hierbij aan:

 • Jeuk en pijn van de huid
 • Aanhoudende roodheid van de huid
 • Dikke roze ‘strengen’ op de huid
 • Een ‘trekkend’ gevoel, alsof de huid te strak staat (bewegingsbeperking)
 • Groter wordend litteken
 • cosmetische bezwaren

Tips voor de beste littekengenezing

Om de klachten te verminderen en de kans op een mooi litteken te vergroten zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen.

 • Zo is het belangrijk de wond goed schoon te maken wanneer deze niet meer bloed met behulp van een schone doek en ontsmettingsmiddel.
 • Bescherm de beschadigde huid extra tegen zonlicht en extreme temperaturen. Bedek hem bijvoorbeeld met een pleister of verband.
 • Laat eventuele korstjes zitten en vanzelf van de wond vallen.
 • Maak circulerende bewegingen om je huid te masseren. Hiermee bevorder je de bloedtoevoer en zal de genezing sneller en meer voorspoedig verlopen.
 • Eet en drink voldoende en gezond. Goede voedingsstoffen helpen het zelfherstellend vermogen van de huid.
 • Wees bedachtzaam met sporten en oefeningen. Het littekenweefsel is gevoelig en kan gemakkelijk beschadigen.
 • Smeer de huid in met verzorgende en hydraterende crème zoals de Alhydran littekencrème.

Wij adviseren je om jezelf bij elke behandeling goed voor te laten lichten. Laat je adviseren over de mogelijkheden in jouw specifieke situatie. Wij zijn er voor je in elke stap van het proces, van advies tot nazorg. Neem contact met ons op voor meer informatie over jouw wensen, behoeften en voorkeursbehandeling. Wij staan voor je klaar.

Bel ons voor meer informatie op 077 320 8300.
Neem contact met ons op via de contactpagina.

Littekencorrectie nodig? Bij de Arenborghoeve kunnen wij u helpen.
Zoeken op deze site
Search
Nieuwsberichten