Gynaecomastie

Gynaecomastie-borstvorming bij mannen

Bij de geboorte hebben zowel meisjes als jongens kleine klierschijfjes achter de tepel.
Doorgaans verdwijnen deze klierschijven bij jongens in de kindertijd.
Bij meisjes zal in de puberteit onder invloed van hormonen borstvorming ontstaan. Ook bij jongens komt het regelmatig voor dat in de puberteit de borstklieren opzwellen. Meestal is dat aan beide zijden, maar het kan ook aan één zijde gebeuren.
Deze in de puberteit ontstane vergroting is meestal van korte duur maar kan echter ook een paar jaar langer blijven bestaan.
Bij baby’s en in de puberteit kan deze borstvorming bij de man ‘normaal’ (fysiologisch) voorkomen.
Vanaf middelbare leeftijd kan de borstklier bij de man weer gaan opzwellen. Ook dat kan als ‘normaal’ worden beschouwd. Maar op oudere leeftijd kunnen ook andere factoren een rol spelen bij het ontstaan van de gynaecomastie.

Deze factoren kunnen zijn:

  • een bijwerking van bepaalde medicijnen
  • een reactie op stofwisselingsveranderingen bij een lever- of nierziekte
  • een verandering in de productie van hormonen (te geringe productie door de zaadbal of bij stress)
  • het slikken van hormonen/hormoonproducerende gezwellen aan de zaadballen of de luchtwegen

Meestal  wordt echter voor een gynaecomastie geen oorzaak gevonden.

De behandelingsmogelijkheden

Bij gynaecomastie in de puberteit of middelbare leeftijd wordt meestal een aantal maanden gewacht met behandelen omdat het vanzelf weer kan verdwijnen.
Als de gynaecomastie het gevolg is van medicijngebruik wordt bekeken of u kunt stoppen met het medicijn of een ander medicijn kunt gebruiken.
Wanneer de oorzaak niet duidelijk is, kan afhankelijk van de omstandigheden en de klachten worden besloten tot een operatie. Daarbij zal de arts het klierweefsel onder de tepel verwijderen.
De operatie voor een gynaecomastie vindt plaats in dagbehandeling onder algehele anesthesie (narcose). De operatie duurt ongeveer drie kwartier tot een uur.

Omdat er in de mannelijke borst ook vaak veel vet, vermengd met klierweefsel bestaat, wordt eerst een liposuctie uitgevoerd via een kleine snede in de borstplooi ( ong. 3 à 4 mm).Via een halfronde snede op de grens tepelhof/huid wordt dan de klier verwijderd.Door de kleine snede in de borstplooi wordt een drain gelegd om wat zich nog aan wondvocht of bloed verzamelt af te laten lopen.De drains worden, afhankelijk van de productie tussen 2 en 5 dagen verwijderd.

De kosten van deze ingreep bedragen € 3500,-

Bel ons voor meer informatie op 077 320 8300.
Neem contact met ons op via de contactpagina.