Prothesewissel

Prothesewissel

Helaas –zo is gebleken- is het  noodzakelijk siliconen prothesen, die langer dan 10 jaar geleden ter vergroting van de borsten geïmplanteerd zijn, te verwijderen. De indicatie hiervoor kan een kapselfibrose (= kapselvorming) zijn van één of beide borsten met eventueel vervorming van de borsten. Echter vaak blijkt, met of zonder deze verschijnselen, dat na 10 jaar (soms eerder) de prothesen gescheurd zijn, waardoor silicone kan uittreden. Deze siliconen partikels komen terecht in alle weefsels van het lichaam, zoals hersenen, zenuwen, spieren, vetweefsel, huid, darmen en in het lymfesysteem, bijv. in de oksellymfklieren, zgn. siliconomen en veroorzaken ontstekingsreactie. Daar de huidige siliconen-implantaten cohesief zijn (is niet vloeibaar), merkt u dit niet, maar u heeft dan zeer veel siliconenpartikels in uw weefsels zitten en u kunt daar ernstig ziek van worden! (Breast Implant Illness= BII).

De operatie

Via het oude litteken (behalve bij prothesen die via de oksel ingebracht werden, dan gaat dit alleen via een snede in de borstplooi) kan de prothese verwijderd worden. Daarbij wordt bekeken of alleen dit voldoende is, of dat het kapsel zo dik en/of verkalkt is, dat dit mee moet worden genomen. In dat geval ontstaat er een grote wondholte, waardoor het risico op een (na) bloeding wat groter is en er drains moeten worden achtergelaten. Deze worden meestal 2 dagen na de operatie verwijderd.  Afhankelijk van het onderzoek vóór de ingreep, soms tijdens de operatie kan besloten worden direct nieuwe implantaten achter te laten of dat het beter is hiermee 3 maanden te wachten omdat het weefsel dan tot rust kan komen.

Borstvergroting zonder siliconen!

Op dit moment is er uitsluitend een zoutwaterimplantaat beschikbaar van Mentor®:
De Mentor® Saline implantaten worden ingebracht in het lichaam zonder vloeistof, zodat tijdens de operatie opgevuld kunnen worden via een vulslangetje tot de gewenste grootte. Als het vulslangetje wordt verwijderd, sluit het implantaat automatisch.

Na de operatie

De hechtingen worden meestal  na een week verwijderd. Het is raadzaam de borsten nog enkele weken met de goed passende beha te ondersteunen, die u bij kliniek Arenborghoeve bij uw ingreep ontvangt.

Wissel van zoutwater implantaten

Deze hoeven niet gewisseld te worden, omdat, als ze gaan lekken –en dat merkt u in tegenstelling tot siliconen prothesen- dit vervelend, maar niet erg is. Het vocht, overeenkomend met lichaamseigen vocht verliest u via de nieren en verlaat via de urine het lichaam.

Bel ons voor meer informatie op 077 320 8300.
Neem contact met ons op via de contactpagina.